Stallen

Veeteelt of veehouderij is de tak van landbouw waarbij men dieren houdt en deze sector heeft in Nederland een grote economische waarde. De veeteelt omvat alle bedrijven die dieren houden voor vlees, melk en eieren. Veel agrarische bedrijven houden deze dieren in zeer grote stallencomplexen zoals koeien, varkens of kippen.

 

De intensieve veehouderij staat vandaag de dag met regelmaat in het nieuws. Niet zelden gaat dit over stalbranden in Nederland. In 2020 waren er nog 54 stalbranden waarbij 108.754 dierlijke slachtoffers waren. Brandveiligheid staat al jaren hoog op de agenda van de Nederlandse veehouderij. Iedere stalbrand is er immers één te veel. Preventie is dus cruciaal. Risico op kortsluiting in stallen verkleinen en verplichte elektrakeuringen is een essentieel onderdeel van de brandveiligheid en daar wordt door de LTO en de brandweer samen hard aan gewerkt.
 

Brandbeveiliging van grote stallen

De megastallen worden vaak verdeeld in verschillende compartimenten. Deze compartimenten hebben verschillende doelen maar voor de brandbeveiliging zijn deze van groot belang. Wanneer in een varkensstal of kippenstal brand uitbreekt, dan dient een brand zich te beperken tot een enkel compartiment. Een megastal is een 24 uurs proces waar niet constant personeel in de ruimtes aanwezig zal zijn. Specialistische brandbeveiliging dient er dan ook voor om vroegtijdig en zo snel mogelijk een beginnende brand automatisch te detecteren. Uiteraard om het risico op economische schade, maar bovenal het dierenleed te beperken.

De omstandigheden in een grote stal zijn, voor adequate brandbeveiliging, uitdagend te noemen. Hoge open ruimtes waar veel stof in voorkomt maken het vroegtijdig detecteren van brandverschijnselen lastig.

Thermische detectie de beste oplossing

Veel branddetectiebedrijven met wie wij samenwerken, die ervaring hebben met het beveiligen van veehouderijen, kiezen thermische detectiekabels als primaire branddetectie methode. De List Sensorkabel van Listec GmbH (meer info) of de glasvezeldetectiekabel Bandweaver (meer info) zijn bij uitstek geschikt voor stallen. Deze kabels zijn namelijk geheel ongevoelig voor stof, vocht en ammoniakdampen. Deze kabels zijn bedoelt om op basis van temperatuurstijging een alarmmelding te kunnen maken.

SenseTek, specialist in bijzondere branddetectie

SenseTek heeft veel stallen voorzien van thermische detectie middels Listkabel of Bandweaver glasvezel detectie. Vraag bij SenseTek naar de ervaringen en expertise met deze vorm van brandbeveiliging. Bel 020-6131611 of mail naar sensetek@sensetek.nl

SenseTek levert