Parkeergarages

Brandbeveiliging in parkeergarages is de laatste tijd veel in het nieuws geweest. De aanwezigheid van (elektrische) voertuigen en ventilatiesystemen maakt de keuze van een juist branddetectiesysteem in parkeergarages lastig. Doordat benzine- of dieselauto’s in normaal gebruik uitlaatgassen en dus rook genereren, is het onwenselijk om een ontwikkelende autobrand op basis van rook te detecteren. Wanneer dat wel zou gebeuren dan zullen er niet alleen veel ongewenste brandmeldingen optreden door startende voertuigen, maar zal de kans dat een melding uit een andere detectiezone komt dan waar de rookvorming van uitlaatgassen daadwerkelijk optreedt ook aanzienlijk zijn. Dit doordat het in parkeergarages aanwezige ventilatiesysteem de rook zal verspreiden. Het gevolg hiervan is natuurlijk dat de brandweer niet alleen later maar zeker ook op de verkeerde plek aanwezig zal zijn. Het toepassen van een thermisch lintsysteem als branddetectie vermijdt de bovengenoemde risico’s voor benzineauto`s.

Bandweaver in parkeergarages

Dit probleem zal met elektrische auto`s niet van toepassing zijn om dat deze geen uitlaatgassen hebben. Vandaag de dag staan er steeds meer EV en hybride auto`s geparkeerd in parkeergarages die hun eigen uitdagingen met zich mee brengen als het gaat om brandbeveiliging. Maar ook voor EV auto`s (lees meer) is thermische detectie de aangewezen vorm van brandveiligheid in parkeergarages.

Inmiddels heeft SenseTek ruim 20 jaar ervaring met het beveiligen van parkeergarages leverancier van het Alarmline thermische kabelsysteem van Kidde, het LIST Sensorkabelsysteem van Listec en het FireLaser glasvezelsysteem van Bandweaver. Het Alarmline thermische kabelsysteem is als thermische detectie uitermate geschikt voor toepassing in volledig gesloten parkeergarages. Wanneer de gevels en/of het dak van een parkeergarage enigszins open zijn of wanneer het risico op vandalisme aanwezig is, dan is het LIST Sensorkabelsysteem de betere keuze als brandbeveiliging. Doordat het systeem opgebouwd is rondom een kabel die eruit ziet als een normale spanningsvoerende installatiekabel, zal een vandaal deze liever niet beschadigen. Voor middelgrote tot zeer grote garages is de toepassing van het FireLaser glasvezelsysteem kostentechnisch veelal de beste optie.

Wilt u meer weten welke detectievorm het beste van toepassing is bel dan vrijblijvend voor advies met SenseTek Fire & Security B.V. 020-6131611 of mail naar sensetek@sensetek.nl

SenseTek levert