Koel- en vrieshuizen

Koel- en vrieshuizen hebben doorgaans een enorme opslagcapaciteit van palletplaatsen waar een constante temperatuur wordt gewaarborgd tussen de -18 en -26 graden Celsius. Vaak is de constanten temperatuur in koelhuizen rond de +5 graden. Dergelijke koel- en vrieshuizen zijn gebouwd om zoveel mogelijk voorraad in op te slaan, bestrijken een enorm vloeroppervlak en zijn de panden ook nog eens vrij hoog gebouwd. Wanneer toegangsdeuren van dergelijke koel- en vrieshuizen opengaan, kunnen forse temperatuurschommelingen rond deze openingen optreden. Uiteraard wordt getracht deze temperatuurverschillen tot een minimum te beperken. Toch kan daar waar de temperatuurverschillen plaatsenvinden lokaal veel condens en zelfs ijsvorming ontstaan.

Brand

Vanwege de lage luchtvochtigheid in een koel- en vrieshuizen is de kans op brand hoger dan men doorgaans verwacht daar waar de temperatuur ver onder nul is. En de gestalde goederen op houten pallets zijn doorgaans ook nog eens brandbaar. Daarbij komt dat een brand, als deze zich voordoet, ook nog eens makkelijk kan verspreiden via de isolatie tussen de wanden van de verschillende ruimtes. Brandbeveiliging in dergelijke gebouwen is dan ook geen sinecure.

Rookdetectie is een veel gekozen vorm als een vroegtijdige manier van branddetectie voor opslag, loodsen en zelfs ook in koelruimtes. Vanwege de stellingen is het zicht in deze warehouses beperkt en daardoor zijn bijvoorbeeld beams niet bruikbaar.

Verwarmingskabel

Stratos aspiratiesystemen zijn vaak het enige goed functionerende branddetectiesysteem in koel- en vrieshuizen. Wel zal zeer waarschijnlijk gebruik gemaakt moeten worden van de Stratos stof- en vochtscheiders (CM10970) en verwarmingslint (AT0001) voor in de ABS buizen tegen bevriezing van de aanzuiggaatjes. In sommige gevallen is tevens het gebruik van TerugBlaasUnits (AT0562) aan te bevelen.

SenseTek heeft voor verschillende distributiecentra de materialen mogen leveren om de koel- en vrieshuizen te voorzien van rookdetectie middels aspiratiesystemen. Wij kunnen u vrijblijvend informeren over de ervaringen die zijn opgedaan met de brandbeveiliging. Stuur een bericht naar onze specialisten op dit gebied via sensetek@sensetek.nl of bel 020-6131611

SenseTek levert