Datacenters

Tegenwoordig werken bijna alle bedrijven, maar ook steeds meer particulieren, in de Cloud. De toename van digitale gegevens zorgt ervoor dat de opslag hiervan steeds meer fysieke ruimte vraagt. Vandaar dat er steeds meer hoogwaardige datacenters gebouwd worden. Rond Schiphol, in het noorden van Nederland maar ook in Flevoland worden datacenters van oa Google, Microsoft en Facebook in rap tempo gebouwd. Er worden enorme hoge eisen gesteld aan deze datacenters als het gaat om de veiligheid.  De economische en maatschappelijke impact van het verlies van data kan namelijk zeer groot zijn. De beveiliging van een datacenter is van hoogste prioriteit. Dit geldt niet alleen voor de multinationals maar eveneens voor MKB bedrijven die een eigen computerruimte, serverruimte of MER-ruimte hebben. Ok voor deze wat kleinere bedrijven is essentieel om hun netwerk 24/7 in de lucht te houden.

Brandbeveiliging

Een onderdeel van de beveiliging is uiteraard de brandbeveiliging. Brand in de serverruimte kan ervoor zorgen dat het gehele bedrijf stil komt te liggen wat een enorme schadepost voor de onderneming zal zijn. Door de warmteontwikkeling in 19” racks van de UPS, PDU en servers zijn datacenters uitgevoerd met airco-units.

Blusgasinstallatie

Doorgaans worden serverruimtes uitgevoerd met  blusgasinstallaties gecombineerd met vroegtijdige branddetectie. Maar door de luchtstromingen die de airco-units genereren is het moeilijk om vroegtijdig een beginnende brand te detecteren met standaard rookmelders. Hier dient dus gekozen te worden voor een hoog gevoelig branddetectiesysteem. Het detecteren van rook in een vroeg stadium is een vereiste grote schade te voorkomen. Vrijwel altijd worden aspiratiesystemen in datacenters of serverruimtes tweemelder afhankelijk toegepast waarbij de ASD systemen als eerste rookmelder fungeren. De zeer hoog gevoelige Stratos aspiratiesystemen kunnen in dergelijke ruimtes hierin uitstekend worden geplaatst. De secundaire melders kunnen daarop volgend des gewenst de blusgasinstallatie activeren. Naast deze ruimtebewaking bieden de Stratos systemen door de zeer gerichte detectiemogelijkheid in de computerkasten ongeëvenaard snelle detectie waardoor schade door brand geminimaliseerd wordt.

SenseTek heeft in de loop der jaren in samenwerking met erkende branddetectiebedrijven vele serverruimtes ingericht met aspiratiesystemen of blusgasinstallaties.

Heeft u vragen wat SenseTek hierin kan betekenen belt u dan vrijblijvend 020-6131611 of stuur een mail naar info@sensetek.nl.

SenseTek levert