Cacaoloodsen

Door de Nederlandse handelsgeest en de economisch zeer interessante ligging van Nederland – aan de Noordzee met de Rotterdamse en Amsterdamse haven – worden hier veel materialen vanuit overzeese gebieden aangevoerd en opgeslagen. Eén van deze producten zijn cacaobonen, welke in zeer grote cacaoloodsen in de diverse havengebieden te vinden zijn. Deze loodsen zijn hoge en extreem stoffige ruimtes, waarbij het stof een zeer kleverige substantie vormt. Brand in een cacaoloods is zeer lastig te blussen, dat hebben verschillende branden in het verleden ons geleerd. Hierbij is voorkomen dus beter dan genezen. De brandweer of verzekering zal daarom ook strenge eisen stellen aan de brandbeveiliging van dergelijke loodsen. De loodsen zijn doorgaans tochtig en de temperatuur is niet stabiel wat tevens een extra uitdaging is.

Branddetectie in cacaoloods

De keuze van de juiste vroegtijdige branddetectie is in deze moeilijke omgeving lastig maar zeker niet onmogelijk voor de ervaren branddetectiebedrijven. Zij kiezen doorgaans voor aspiratiedetectie of ook wel rookaanzuigsystemen genoemd. Dit is een vroegtijdige rookdetectie middels een ABS buizenstelstel gemonteerd aan het plafond waarbij de rookdetector gemonteerd kan worden in een andere ruimte.

Stratos aspirariesystemen

De stof van cacao is kleverige van aard en daardoor kan het ABS buizenstelsel snel verstopt raken en zo onbruikbaar zijn voor een snelle rookdetectie. Wanneer Stratos aspiratiesystemen uitgevoerd worden met optionele terugblaassystemen – die geheel zelfstandig periodiek het volledige buizenstelsel doorblazen (zie de video onderaan deze pagina) – worden blokkades in de buizen voorkomen. Hierdoor kunnen deze aspiratiesystemen gedurende lange tijd blijven functioneren.

Wel zal als extra voorzorg hier gekozen moeten worden voor externe filters tussen de aanzuigbuizen om stof en eventueel vocht tegen te houden voordat de aangezogen lucht de ASD unit bereikt. SenseTek heeft de verschillende cacaoloodsen in het Amsterdamse havengebied uitgerust volgens bovenstaande methode in samenwerking met een gecertificeerd branddetectiebedrijf.

Heeft u vragen over deze specifieke oplossing of brandbeveiliging in algemeen. U kunt SenseTek bereiken via info@sensetek.nl of bel 020-6131611

 

SenseTek levert